Născut pe data de 16 noiembrie 1969 în localitatea Constanța, Judetul Constanța, a absolvit liceul Militar de Marină “A. I. Cuza” Constanța în anul 1988, urmând apoi cursurile Facultății de Marină Militară din cadrul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân". În anul 1993 a absolvit Academia Navală, fiind licențiat ca inginer mecanică fină în specializarea arme sub apă, deținând totodată si gradul de locotenent.

Este promovat la gradul de locotenent major în anul 1995, căpitan în anul 1995, locotenent comandor în 2002, căpitan comandor în 2006 și comandor în anul 2016.

La finalizarea cursurilor Academiei Navale, a fost repartizat pe prima funcție de comandant unitate de luptă artilerie și arme sub apă la dragorul de radă 5 din cadrul Divizionului Dragoare de Radă, Mangalia. În perioada 1993-1996 și-a desfășurat activitatea la bordul navelor acestui divizion, ocupând diverse funcții. Începând cu anul 1996 ocupă funcția de ofițer secund la bordul Remorcherului Maritim de Salvare “Grozavul”, apartinând Direcției Hidrografice Maritime. În această perioadă a participat la diverse misiuni naționale și internaționale în cadrul parteneriatului pentru pace sau în cadrul exercițiilor multinaționale la care Forțele Navale au luat parte. În perioada 1998 – 2006 ofițerul participă la numeroase misiuni internaționale în cadrul parteneriatului pentru pace în apele naționale și internaționale ca ofițer secund la bordul Remorcherului Maritim de Salvare și Intervenție cu Scafandri “Grozavul” și la acțiuni umanitare (cutremurul din Turcia – 1999).

În anul 2006 este numit comandant al Remorcherului Maritim de Salvare și Intervenție cu Scafandri “Grozavul” din cadrul Divizionului Nave Scafandri, funcție ocupată până în anul 2008.

În anul 2008 este numit la comanda navei maritime pentru scafandri de mare adâncime “Grigore Antipa”, din cadrul aceluiași divizion, funcție deținută până în anul 2009.

În perioada 2009 - 2011, ofițerul ocupă funcția de șef laborator cercetare geografie maritimă în cadrul Direcției Hidrografice Maritime, iar în perioada 2011 – 2017, funcția de șef centru respectiv șef secție analiză și evaluare date pentru lupta contra minelor (MWDC), în cadrul aceleiași instituții.

În anul 2017 este împuternicit pentru a asigura funcția de șef de stat major al Direcției Hidrografice Maritime, fiind numit pe funcția de locțiitor al Direcției Hidrografice Maritime, începând cu luna noiembrie a aceluiași an.

În această perioadă a urmat diverse cursuri de perfecționare, cum ar fi: curs GMDSS, curs de stat major pentru ofițeri din Forțele Navale, curs postuniversitar de perfecționare în conducere – Forțe Navale, precum și cursuri de limba engleză.

În perioada 2007-2009 și-a perfecționat pregătirea academică la cursurile masterale din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, în specializarea „Relații internaționale. Sisteme de securitate”.

În perioada 2017 -2019 ofițerul a parcurs programul de studii universitare de master de conducere interarme cu frecvența redusă, specializarea conducere interarme – Forțe Navale în cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

În semn de apreciere, pentru profesionalismul dovedit și pentru rezultatele remarcabile obținute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele ordine și distinctii: Emblema de merit "În Serviciul Armatei României" cls. a III-a, Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 15 de ani de activitate, Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 20 de ani de activitate, Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 25 de ani de activitate.

Comandorul inginer Grecu Sorin este căsătorit și are un copil.

Vorbește bine limba engleză.

Top