În perioada 2-7 septembrie 2019 a avut loc la Constanța, cea de-a II-a ediție a programului „Cadet în Forțele Navale”. Programul a fost organizat de Statul Major al Forțelor Navale prin Direcția Hidrografică Maritimă, cu sprijinul Primăriei Comunei Ciurea, judetul Iasi.

La invitația marinarilor militari, 40 de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a de la școlile gimnaziale din comuna Ciurea, au răspuns „Prezent!” și și-au petrecut, la malul mării, ultima săptămână de vacanță.

Activitatea a debutat cu întâlnirea dintre elevi și specialiștii Direcției Hidrografice Maritime la sediul institutiei, ocazie cu care micii cadeți au pășit în lumea cartografiei, hidrografiei și semnalizării maritime, descoperind etapele realizării unei hărți de navigație, tehnica utilizată în procesul de cercetare hidrografică, precum și rolul farurilor de pe litoralul românesc.

A urmat deplasarea în portul militar, unde au fost vizitate Fregata “Regina Maria”, Nava Școală “Mircea” și submarinul “Delfinul”.

Aventura a continuat cu vizitarea laboratorului hiperbar la Centrul de Scafandri al Fortelor Navale, unde au asistat la o activitate de scufundare specifică, în mediu umed, simulând imersiunea la 40 de metri adâncime. Ulterior, elevii au văzut scafandri în actiune și au manifestat un interes sporit pentru lumea de sub apă, încântați fiind de echipamentele și tehnica specifică.

Un alt obiectiv al vizitei l-a constituit Scoala de Maiștri Militari de Marină a Forțelor Navale, unde au aflat lucruri inedite despre navigație, marinărie, structura navelor militare, lumini de navigație, plute de salvare și tehnici de supraviețuire pe mare, și nu în ultimul rând despre profesia de maistru militar de marină.

Vizita la Muzeul Marinei Române a constituit un prilej pentru micii cadeți de a descoperi prețioasele mărturii ale evoluției marinei militare și civile din țara noastră.

De asemenea, programul a cuprins o vizită la Delfinariu, activitate realizată cu sprijinul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Constanța.

Destinația finală a voiajului micilor exploratori a fost marcată de prezența la festivitatea de acordare a brevetelor de “Marinari aspiranți”, a primarului Comunei Ciurea - Dl. Cătălin Lupu, activitatea fiind apreciată drept un succes, promovând imaginea Forțelor Navale în rândul elevilor și conturând totodată opțiunile profesionale ale acestora.

 

  • Direcția Hidrografică Maritimă

  • Direcția Hidrografică Maritimă

  • Muzeul Direcției Hidrografice Maritime

  • Bricul Mircea

  • Centrul de Scafandri

  • Scoala de Maiștri Militari de Marină a Forțelor Navale

  • Delfinariul Constanța

  • Participanții la activitate

Top