CAP DE FAR VLB 44

VLB-44 este un cap de far cu un consum mic de energie, disponibil în versiuni cu divergenţe verticale de 2,5 – 5 – şi 10 grade.

Numărul de etaje (1 sau 2) şi divergenţa determină raza de acţiune între 6 şi 10 mile marine.

Capul de far de tip VLB-44 este prevăzut pentru funcţionarea la o tensiune nominală de 12Vcc şi o tensiune maximă de 18Vcc.

Acest cap de far este furnizat cu programare din fabrică, dar poate fi reprogramat cu ajutorul programatorului IR (telecomandă), oferind astfel o gamă largă de reglare a ritmurilor şi intensităţii.

VLB-44 poate fi sincronizat prin cablu cu alte faruri.

Culorile luminii emise: Roşu, Verde, Alb

CAP DE FAR VRB 25

Introducere

VRB-25 este un cap de far luminos rotativ, destinat balizajului maritim, pentru o utilizare între 10 şi 22 mile nautice.. Eficacitatea sa energetică şi calitatea sa optică îi conferă un excelent randament.

Mecanismul de rotaţie al VRB-25 prezintă un nivel înalt de fiabilitate şi de rezistenţă. El este dotat cu un motor care dezvoltă un cuplu ridicat, controlat de un microprocesor care antrenează direct cadrul/placa/dispozitivul turnant fără un mecanism intermediar. Dispozitivul este montat pe rulmenţi etanşi. Vitezele de rotaţie sunt preprogramate şi pot fi selecţionate de către utilizator. Precizia de control a vitezei este de ordinul a ± 2%.

Un sistem special de lentile Fresnel a fost realizat în scopul unei eficacităţi optime. Lentilele au o construcţie rezistentă, fiecare dintre ele fiind plasată într-un compartiment prelucrat cu precizie pentru a asigura o aliniere bună. VRB-25 este polivalentă şi poate fi configurată pentru a produce până la un grup de 4 impulsuri luminoase cu 6 panouri. Este posibilă şi o opţiune cu 8 panouri. Ea este uşor de întreţinut, funcţionând şi cu lămpi standard industriale. Este prevăzută cu un schimbător de lămpi.

 

Sistemul optic

Sistemul optic este alcătuit din şase lentile Fresnel, (opţional pentru opt panouri) dispuse simetric pe un cadru/dispozitiv turnant în jurul unui bec fix. Lentilele Fresnel au o distanţă focală de 178,5 mm pentru a atinge echilibrul optim între divergenţa fasciculului (în elevaţie şi azimut) şi intensitate.

Lentilele au o grosime suficientă pentru a minimaliza îndoirea şi distorsiunile/deformările. Fiecare lentilă este menţinută închis într-un compartiment prelucrat cu precizie, ceea ce garantează ca nici o variaţie semnificativă a intensităţii să nu se producă între fasciculele adiacente. Cu o distanţă focală de 178,5 mm, există suficient spaţiu pentru a include un schimbător de lampă standard, iar lămpile sunt suficient de depărtate de lentile pentru ca să nu fie necesară o răcire cu aer sub presiune. În absenţa circulaţiei de aer de răcire, se elimină apariţia umidităţii şi a contaminanţilor atmosferici.

Reglarea se face cu ajutorul unor instrumente simple prin partea superioară a balizei. Pe axul optic al fiecărei lentile sunt perforate mici orificii de aliniere pentru a facilita alinierea fiecărui schimbător de lampă.

 

Rotaţia dispozitivului de ghidare rotativ

Dispozitivul de ghidare rotativ este antrenat direct de un motor de joasă tensiune care furnizează niveluri de cuplu ridicat, datorită diametrului său mare.

Selectarea vitezei se face prin două comutatoare rotative. Precizia vitezei este asigurată la ± 2% din întreaga gamă de viteze.

Dispozitivul de ghidare rotativ/turnant (care include 6 sau 8 panouri) se bazează pe doi rulmenţi etanşi, supradimensionaţi, pentru o durată maximă de viaţă. Cuplul necesar al motorului de antrenare este suficient de larg pentru a învinge frecarea articulaţiilor / garniturilor.

 

Lămpi şi schimbător de lămpi

VRB-25 a fost conceput pentru utilizarea de lămpi standard de la 10 W până la 110 Waţi compacte halogene.

 

Tranziţia zi / noapte

VRB-25 este echipat cu un captator fotoelectric (rezistenţa depinzând de lumină) care detectează nivelul de lumină ambiantă şi aprinde lampa la asfinţit. Pragul de tranziţie zi / noapte poate fi reglat de către utilizator, el fiind prestabilit din fabricaţie la circa 100 lucşi (70 lucşi ON, 130 lucşi OFF).

Dispozitivul optic funcţionează în permanenţă pentru a preveni orice deteriorare datorată focalizării luminii soarelui.

 

Dispozitivul de control electronic

Toate funcţiile sunt combinate într-un singur dispozitiv de control, CALC-20B. El încorporează controlul vitezei, verificarea şi corelarea schimbătorului de lămpi, controlul filamentului lămpii la fiecare secundă, reglarea PWM (modularea impulsurilor în durată) a tensiunii lămpii, comutatorul energiei solare şi un contact de ieşire pentru controlul rotaţiei. Aparatul de control şi schimbătorul de lămpi sunt protejate împotriva inversiunilor accidentale de polaritate, deşi condensatorul extern nu este bipolar.

Lampa nu se aprinde dacă rezistenţa captatorului fotoelectric este slabă (vede zi) sau dacă viteza de rotaţie a platoului / discului este prea rapidă sau prea lentă cu 8% faţă de cea fixată de comutatoare.

Top