În baza legii Legii 395/2004, Direcţia Hidrografică Maritimă eliberează Autorizație pentru executarea activităților hidrografice maritime ce permite efectuarea de activităţi de cercetare hidrografică / oceanografică în zona de competenţă naţională la Marea Neagră. Acesta se eliberează beneficiarului datelor în mod gratuit cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea activităţilor.

Pentru eliberarea autorizației solicitantul trebuie să completeze urmatoarea cerere

Cerere de eliberare a autorizației pentru executarea activităților hidrografice (format .docx)

care să conțină următoarele date:

  • perioada şi zonele din apele teritoriale şi de exclusivitate economică ale României în care se vor face măsurătorile (coordonatele in format WGS84 - EPSG 4326)
  • datele de identificare ale companiei/ firmei, echipei de cercetători şi ale echipajului navei care execută cercetarea
  • planul şi programul pe zile ale expediţiei
  • caracteristicile navei/ navelor cu care se execută cercetarea
  • aparatura specifică de cercetare utilizată
  • date referitoare la eventualii parteneri ai proiectul de cercetare din partea României (institute de cercetare ştiinţifică şi persoane) precum şi la beneficiarii datelor obţinute
  • informații care ajută la validarea datelor obținute din cercetare, cum ar fi: tipul tehnicii de cercetare folosită, standardele respectate în timpul cercetărilor, atestatele cercetătorilor (de exemplu hidrograf cat A) etc.

 

Autorizația se eliberează în condiţiile unui angajament ferm al beneficarului datelor privind transmiterea în termen de 30 de zile de la încheierea activităţii către Direcţia Hidrografică Maritimă a câte o copie a fiecărui raport, studiu, proiect, precum şi întregul volum de date colectate.

Transmiterea datelor obținute în urma campaniilor de cercetare este o condiție necesară emiterii avizelor de cercetare ulterioare.

În conformitate cu art. 41 din Legea nr. 17/1990, completată şi modificată cu Legea nr. 36/2002, Direcția Hidrografică Maritimă poate solicita participarea cu un specialist la activitățile de cercetare hidrografică/ oceanografică pe durata cât acestea se desfășoară în zona de competență a României la Marea Neagră.

De asemenea, având în vedere specificul militar al instituției noastre, vă aducem la cunoștință procedura de urmat in cazul descoperirii (pe durata desfășurării activităților de cercetare hidrografică/ oceanografică în care veți fi implicați) a unor posibile obiecte ce pot conține material exploziv (munitie nexplodată, mine marine, proiectile, etc... ). În aceste cazuri va trebui să informați în timpul cel mai scurt instituția noastră la telefon +40.241.651.040 (disponibil 24/24), despre poziția cât mai exactă a obiectului descoperit (coordonate geografice WGS84 - EPSG 4326), eventuale detalii referitoare la: formă, dimensiuni, tip material, flotabilitate etc. Toate aceste date (inclusiv imagini, capturi video) vor fi transmise în mod oficial și pe adresa de e-mail a instituției noastre: hidro@dhmfn.ro.

Top