Născut în 28 septembrie 1972 în localitatea Coteana, Judetul Olt, a absolvit liceul Militar de Marină “A. I. Cuza” Constanța în anul 1991, urmând apoi cursurile Facultății de Marină Militară din cadrul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân". În anul 1996 a absolvit Academia Navală fiind licențiat ca inginer în echipamente de navigație și hidrografie deținând totodată si gradul de locotenent.

Este promovat la gradul de căpitan în anul 2001, locotenent comandor în 2005, căpitan comandor în 2010 și comandor în anul 2015.

La finalizarea cursurilor Academiei Navale a fost repartizat pe prima funcție ca ofițer secund și comandant serviciu de luptă, navigație și transmisiuni la una din corvetele Divizionului Vânătoare de Submarine. În perioada 1998-2004 și-a desfășurat activitatea la bordul Remorcherului Maritim de Salvare și intervenție cu Scafandri “Grozavul” unde a ocupat funcții în domeniile navigație și comunicații. În această perioadă a obținut brevetarea ca scafandru și a participat la diverse misiuni la bordul navei sau ca scafandru în cadrul exercițiilor multinaționale la care Forțele Navale au luat parte și la acțiuni umanitare (cutremurul din Turcia – 1999; stingerea incendiului de la bordul navei Mesta).

În anul 2004 este numit șef comunicații și informatică la Divizionul Nave Scafandri, funcție îndeplinită până în 2006, când este admis la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” ca ofițer masterand, în specializarea Conducere Interarme Forțe Navale. În această perioadă a urmat diverse cursuri de perfecționare, cum ar fi: curs GMDSS, curs instructor comunicații navale, curs managementul crizelor, precum și cursuri intensive de limba engleză.

La absolvirea masteratului, în 2008, a fost repartizat pe funcția de Sef de Stat Major la Divizionul de Rachete Navale, iar în perioada octombrie 2009 – septembrie 2016 a ocupat funcția de Sef de Stat Major la Direcția Hidrografică Maritimă.

În perioada 2008-2011 și-a perfecționat pregătirea academică la cursurile doctorale din cadrul UNAp în domeniul „Științe Militare și Informații”.

A predat științele navigației ca professor asociat la Academia Navală "Mircea cel Batran" din Constanța atât pentru studenții militari cât și pentru cei civili din 2009 până în 2016.

Din septembrie 2016 până în august 2017 a fost împuternicit să îndeplinească atribuțiile funcției de locțiitor respectiv Șef al Direcției Hidrografice Maritime.

Începând cu luna august 2017 este onorat să conducă Direcția Hidrografică Maritimă concentrându-se pe îndeplinirea sarcinilor ce revin instituției din statutul de autoritate națională în domeniul hidrografiei și menținând o strânsă legătură cu instituțiile naționale și internaționale specializate, în scopul promovării imaginii hidrografiei românești la scară internațională.

În semn de apreciere, pentru profesionalismul dovedit și pentru rezultatele remarcabile obținute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele ordine și distinctii: Emblema de merit "În Serviciul Armatei României" cls. a III-a, Emblema de onoare a Fortelor Navale, Emblema de onoare a Armatei României, Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 15 de ani de activitate, Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 20 de ani de activitate, Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 25 de ani de activitate, Emblema de onoare a Statului Major al Apărării.

Comandorul Nicolae Vatu este căsătorit cu Steluța și are o fiică, Ștefania-Bianca.

Vorbește fluent limba engleză.

Top